1. finálový zápas play off hádzanárskej extraligy pre Tatran

17.05.2009 Celý región

Prešov 17. mája (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov zvíťazili v prvom zápase finále play off extraligy na domácej palubovke nad IS Košice 31:26 a v sérii hranej na tri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0.
Zostavy a góly:
Tatran: Krupa, Meluš - Mazúr 1, Marušák, T. Mažár 1, Huňady 8/3, Michal Urban, Géci, Pekár 7, Fuňak 6, Radčenko 2, Tumidalský 1, Mikéci 5, Dudáš
Košice: Olejár, Dulina, Boháč - Mazák 3, Jurko 3, Laczko, J. Kolesár 1, Guly 2, Strapko 9/3, Dani, Durilla, Marej Urban 4, Tomáš Urban 3/1, Petraško 1
Rozhodovali: Sivák, Dvorský
vylúčení: 7:8
ČK: 57. Mazák (Košice) za tri vylúčenia
sedemmetrové hody: 4/3 - 5/4
1153 divákov

Prešovčania mali pred prvým finálovým zápasom pred sebou hneď dve úlohy. Po prvé vysporiadať sa psychicky so smutnou udalosťou okolo nešťastného úrazu ich spoluhráča Radoslava Kozlova a zároveň potvrdiť v derby úlohu jasného favorita. Rozcvičku pred začiatkom stretnutia absolvovali v tričkách s číslom 24 a napísaným menom Kozlov.
Prvý polčas sa odvíjal podľa papierových predpokladov. Domáci rýchlo "vyhnali" z košickej bránky skúseného Olejára, ktorého nahradil Boháč. Hostia vyrukovali s obranou 1-5, s ktorou však veľmi nepochodili. Naopak, tá prešovská bola o čosi lepšia, a keď cez ňu aj niečo prešlo dobrými zákrokmi sa prezentoval brankár Krupa. Polčas vyhral favorit o 6 gólov 17:11. Po výmene strán prišiel do prešovskej bránky na 17 minút Meluš, potom sa do nej opäť vrátil Krupa. Do tej košickej sa zasa postavil Olejár, lenže znovu v nej dlho nevydržal, nahradil ho Dulina. Druhý polčas bol zaujímavejší, súperi v ňom vystupňovali tempo. Zároveň aj pribúdali chyby na oboch stranách. Vďaka rýchlej hádzanej, ktorá sa divákom musela páčiť, to bolo v niektorých úsekoch na oboch stranách ako na "strelnici". Lenže hráči Košíc už nemali sily na zdramatizovanie vývoja. Domácim sa v štyroch prípadoch dokázali priblížiť na rozdiel 4 gólov (24:20, 26:22, 29:25, 30:26), to však bolo v ich podaní všetko. Prvý finálový zápas prekvapenie nepriniesol. Druhý je na programe v stredu v Košiciach.

Rastislav Trtík, tréner Tatrana: "Očakával som dve pozície, vzhľadom na to, čo sa v našom mužstve stalo. Chvála bohu, chlapcov nešťastie Kozlova dokázalo vyburcovať. Bolo ťažké dnes nad nimi vyhrať. Nik zo 14-hráčov, ktorým som dal príležitosť nenechal nič na náhodu. "
Ján Hruščák, tréner Košíc: "Bol to typický zápas play off. Napínavý, s chybami na obidvoch stranách. Nám v prvom polčase nezachytali brankári a zahodili sme 10 vyložených šancí. V druhom sme hru vyrovnali, avšak na prípadný zvrat to už bolo málo. "

o 3. miesto:

MŠK HANT Považská Bystrica - HC Štart Nové Zámky 34:28 (16:9) - stav série 1:0
Najviac gólov: J. Kozák 9, M. Kozák 7/7, Frajkor 5 - Szapu 7, Szücs 6, Vadkerti 5/2
sedemmetrové hody: 11/9 - 5/3
vylúčení: 8 - 14
ČK: Vicena za 3 vylúčenia - Sivák za 3 vylúčenia
rozhodovali: Baďura a Ondogrecula ml. (obaja SR)
450 divákov
 

Vyberte región